Rent-Drikkevand.dk
Rent-Drikkevand.dk

Eksperter i drikkevand: Flyt penge fra pesticider til fluorstoffer.


(Illustration: Danva)


24. feb 2022 kl. 04:30

Opd. 10. sep. 2021, 13:24

Af Frederik Marcher Hansen



Et mikrogram PFOS er flere hundrede tusinde gange farligere for menneskers helbred end et mikrogram med pesticidstoffet BAM.


Det bør afspejles i grænseværdierne, og samtidig bør penge til drikkevandsbeskyttelse omfordeles fra pesticider til PFOS og andre PFAS-stoffer, mener to professorer.



Link til Kilde - Klik på "Læs mere knappen"

Miljøstyrelsen blev advaret om nyt grundvands-mareridt for ti år siden.


Illustration: 4028mdk09 / Wikimedia Commons

31. aug 2017 kl. 10:56

Af Magnus Bredsdorff



Allerede for ti år siden fandt Tyskland store mængder af nedbrydningsproduktet desphenyl-chloridazon i grundvandet. Det fik Geus til at opfordre til at undersøge det danske vand, men det bliver først drøftet nu.


De danske myndigheder blev allerede for ti år siden advaret om, at et nedbrydningsprodukt fra ukrudtsmidlet chloridazon, som er blevet sprøjtet over de danske roemarker, kan udgøre et nyt mareridt for at skaffe rent drikkevand.


Læs også: Vandværkernes nye mareridt: Rester efter for længst glemt pesticid

Danmarks Radio har således fundet en ti år gammel arbejdsrapport fra Miljøstyrelsen.


Heri advarer geolog og seniorforsker Walter Brüsch fra Geus om, at desphenyl-chloridazon er fundet i høje koncentrationer i drikkevandsboringer i Tyskland.


»Da Chloridazon har været anvendt i Danmark ved dyrkning af roer, vil nedbrydningsproduktet formodentlig være til stede lokalt i grundvand, og det vil formodentlig være hensigtsmæssigt at gennemføre en screening for stoffet i udvalgte boringer,« skrev han ifølge DR i sin rapport.


I 40 procent af prøverne var grænseværdien overskredet med faktor 10

Seniorkonsulent Claus Vangsgaard fra vandværkernes brancheforening, Danva, bekræfter over for Ingeniøren, at problemet med Chloridazon-nedbrydningsproduktet har været kendt i Tyskland i en årrække.


Link til Kilde - Klik på "Læs mere knappen"

Hofor opdagede pesticidfund takket være fund i Middelfart ved et tilfælde.


Af Hanne Kokkegård

8. jun 2018 kl. 10:23


Man kan med rette sige, at en presset vandforsyning hos Trefor og en opfølgende vandanalyse har bredt sig som ringe i vandet. Illustration: Sven Hoppe og CC BY-SA 3.0 (Wikipedia Commons)



Det kom ikke som nogen stor overraskelse for forsyningsselskaberne i Danmark, da Hovedstadens Forsyningsselskab, Hofor, i mandags fortalte, at man havde fundet pesticidet dimethylsulfamid, DMS, i drikkevand fra Dragør Vandværk og Hvidovre Vandværk i en mængde, der overstiger grænseværdien.


For Hofor var først begyndt at undersøge vandet for DMS, efter at Trefor Vand i Trekantsområdet havde fortalt, at man havde fundet stoffet i Middelfart og derfor var gået i gang med at undersøge boringerne fra alle 10 Trefor-vandværker.


»Der er undersøgelser i gang flere andre steder i landet, fordi vi har en åben dialog og vejleder hinanden i branchen for at sikre god drikkevandskvalitet til forbrugerne,« fortæller Lars Skjerning, vandforsyningschef i Trefor Vand, til Ingeniøren.


Fundet er gjort tilfældigt?

Stoffet dimethylsulfamid, DMS, kan være et nedbrydningsprodukt fra det nu forbudte svampemiddel tolylfluanid til frugt- og bæravl eller stamme fra stoffet dichlofluanid, der har været brugt ved træimprægnering.


Link til Kilde - Klik på "Læs mere knappen"

Pesticidfund i drikkevandsboringer breder sig som ringe i vandet


Af Hanne Kokkegård

17. aug 2018 kl. 05:18


Endnu er der altså ikke et samlet overblik over, hvor DMS er fundet, men data er på vej ind i Jupiter, Geus' landsdækkende database for grundvands-, drikkevands-, råstof-, miljø- og geotekniske data. Illustration: KHAN TARIQ MIKKEL/POLFOTO


Omfattende fund af pesticidresten DMS landet over viser, at det er nødvendigt at få screenet drikkevandsområder for alle problematiske stoffer og sikret vigtige drikkevandslagre, mener vandbranchen.


Sidst på foråret fandt Hofor (Hovedstadens Forsyning) stoffet DMS i koncentrationer over grænseværdien i vandboringer i Dragør og Hvidovre, hvor boringerne straks blev taget ud af ledningsnettet. De videre undersøgelser af drikkevandsboringer viser nu omfattende problemer med DMS.


Hofor undersøgte i første omgang vandet, fordi forsyningsselskabet havde hørt, at Trefor i Trekantområdet havde fundet stoffet i flere boringer – dog under grænseværdien. Og siden da er landets andre vandleverandører gået i gang med at undersøge deres boringer for DMS.


»DMS er nu også fundet i Odense, Svendborg og Frederikssund. Lige nu er der ventetid på analyserne for DMS, men vi forventer, at stoffet vil blive fundet mange andre steder i landet i den kommende tid,« fortæller biolog og seniorkonsulent Claus Vangsgård fra drikkevands- og spildevandsselskabernes interesseorganisation, Danva.


Link til Kilde - Klik på "Læs mere knappen"

Se kortet: 145 steder i hele Danmark undersøges for giftigt stof


10. sep. 2021, 12:18

Opd. 10. sep. 2021, 13:24

af Jeppe Tholstrup Bach & Ritzau

Kilde: Danske Regioner


I foråret fandt man det giftige stof PFOS i borgere i Korsør, og nu skal flere steder i landet undersøges.


Efter store fund af det sundhedsskadelige stof PFOS i Korsør har Danske Regioner nu udpeget 145 lokaliteter, som skal undersøges nærmere.


Det oplyser Danske Regioner i en pressemeddelelse.


Link til Kilde - Klik på "Læs mere knappen"

Højt PFOS-tal er særligt problematisk hos ufødte og spædbørn


10. sep. 2021, 16:29

af Ritzau

Arkivfoto. Foto: Ritzau Scanpix


Giftstoffet PFOS kan påvirke leveren og immunsystemet og er kræftfremkaldende, fortæller professor.


Da PFOS blev lanceret, var det et "vidunderkemikalie", fordi det blandt andet er vandafvisende.


Det fortæller Lisbeth E. Knudsen, professor i toksikologi ved Københavns Universitet.


Link til Kilde - Klik på "Læs mere knappen"

Online-model hjalp Frederiksberg Forsyning med hurtigt at få kontrol over drikkevandsforurening.

15. november, 2021


En hydraulisk model af hele forsyningsområdet gjorde det muligt for Frederiksberg Forsyning at reagere hurtigt, da en forurening af drikkevandsforsyningen ramte. Den effektive kildesporing blev udført i tæt samarbejde med NIRAS.


I begyndelsen af 2021 rammer en forureningssag drikkevandsforsyningen på Frederiksberg i København. Fund af coliforme bakterier (jordbakterier) i drikkevandet resulterer i første omgang i, at hele forsyningsområdet – ca. 104.000 indbyggere – skal koge deres vand, før det kan drikkes. Men takket være en komplet, digital model af drikkevandsledningerne i forsyningsområdet er Frederiksberg Forsyning i stand til hurtigt og effektivt at spore forureningen.


Slip for at koge dit vand og slip for usikkerheden, ved at du selv altid renser dit drikkevand og dermed opnår fuld kontrol med en ekstra høj kvalitet 100% rent drikkevand.


Hvilket anlæg skal jeg vælge? Klik HER


Se videoen herunder, som viser, hvordan problemområdet blev indkredset dag for dag, og kogepåbuddet derfor gradvist kunne hæves (Grafik: Frederiksberg Forsyning).


Slip for at koge dit vand og slip for usikkerheden, ved at du selv altid renser dit drikkevand og dermed opnår fuld kontrol med en ekstra høj kvalitet 100% rent drikkevand.


Hvilket anlæg skal jeg vælge? Klik HER